Vi flyttade till Sankt Anna skärgård utanför Söderköping för ganska exakt ett år sedan. Vi kunde inte motstå upplägget. Hus i skärgården och butik- och verkstadslokal ledig, precis vid havet. Vi tog vårat pick och pack, sålde vår lägenhet i Nora och flyttade både företaget, oss själva och till och med farsgubben till en ny ort. Det har varit ett hektiskt och omtumlande år men nu står vi här. Med nytt hem, barn i ny skola som vi får säga inte har gjort oss besvikna (Sankt Anna-skolan), ny lokal, nyöppnad butik, och faktiskt, en liten till på gång. Så alla barnattiraljer, som vi just gjort oss av med, får vi återanskaffa. Nåväl, inget annat än ett lyxproblem!

I och med flytten till nya lokaler så blev vi som sagt med butik. Vi gick ett tag och funderade vad vi skulle göra. Att sälja klockor så här ute på en ö i skärgården (förvisso med broförbindelse) kändes sådär som ett upplägg även om vi nu och då kan ha en del äldre vintageklockor till försäljning, men näe, det är urmakeriet vi vill satsa på, men vad blir det av butiksytan?

Vi har under många år haft förmånen att få renovera en gammal bergsmansgård i trakterna kring Grythyttan i Västmanland. Mitt ute i skogen vid en liten sjö, med en bastu nere vi sjön, ungefär som Loka-reklamen, eller som Per Gessle sjunger (även om jag inte har helt lätt för den låten) :) Nåväl, en anrik gammal gård med rötterna i 1600-talet. Vi har daterat vissa delar till att kunna vara så gamla men annars är mangårdsbyggnaden 1700-tal och undantagsstugan ca 1850-tal.

Erfarenheterna från renoveringen av dessa byggnader har dels givit oss kunskap men också stort intresse för gamla byggmaterial och tekniker när det gäller husrenovering. Med detta i bagaget så kändes steget inte långt till att dra igång en byggnadsvårdsbutik. Urmakeri och byggnadsvårdsbutik, ute på landet, på en ö i skärgården. En och annan tycker nog, ungefär som Job Andersson (Mammas nya kille) att man är "dum i huve, nå jävulskt". Men hm, va gör man inte för att få bo OCH arbeta på landsbygden.

Som sagt, där står vi nu, fullt i färd med att bygga upp butiken. Försöka skapa en skön (nej, de vart för mycket Ernst) trevlig atmosfär, ta in de varor som kunden efterfrågar samtidigt som vi inte gör avkall på att det vi tar in, skall vi själva tycka om och tänka oss att ha/använda/jobba med. Vi kommer hela tiden att försöka utveckla vårt sortiment, inte bara gällande rena byggnadsvårdsprodukter utan även varor kopplat till inredning och hantverk.

Portarna har vi slagit upp så har du som läser detta vägarna förbi, vare sig du har en klocka som behöver lite hjälp eller som du har frågor eller funderingar kring urmakeri eller byggnadsvård i allmänhet, välkommen in vetja!

/Bernhard